PoleDance Piagrina – Tanssistudio

Tankotanssihaaste tosimiehille

 

Tankotanssihaaste tosimiehille

Mikä tämä projekti oli ja mistä se lähti?

Olen opettanut tanssia vuodesta 2011 aktiivisesti ja aina tunneilla on käynyt muutamia poikia jotka ovat useimmiten olleet ala-asteen viimeisillä tai ylä -asteen alkupuoliskolla. Ei ole varmaan yhtäkään kenen kanssa en olisi keskustellut siitä, miten heille naureskellaan, nälvitään ja kiusataan eri tavoin tanssiharrastuksen takia.  Tässä iässä tilanne on useimmiten pahimmillaan ja moni lopettaa harrastuksen. Mietin useasti mitä voisin näiden eteen tehdä muuta kuin kuunnella ja tsempata eteenpäin. Itse en ole näissä kouluissa tai näkemässä kiusaajia mutta palo tehdä asialle jotain on ollut suuri. Hyvän tekeminen, tasavertaisuus ja toisten auttaminen on ollut aina mulle tärkeää. Tämän takia päädyin 1,5 vuotta sitten Pelastakaa Lapset RY :n sporttikummiksikin. Minulle sikisi mieleen isompi projekti tämän tiimoilta missä nimenomaan edistettäisiin sitä että tanssia ei nähtäisi vain tyttöjen lajina ja vaan annettaisiin tietämättömille mahdollisuus tutustua lajiin niin että kaikki tekevät sitä. Projekti odottaa edelleen toteuttamista ja siihen vaadittavaa rahoitusta mutta kaikelle on aikansa ja paikkansa. Nyt siis tartuin ensin pienempään osa-alueeseen haastamalla Tosimiehiä vapaaehtoisesti kokeilemaan tankotanssia ja todistamana että tämä laji sopii miehille ja pojille yhtä lailla. Ensimmäinen miespuoleinen tunneilla käynyt oppilas olikin 8 -vuotias poika ennen tätä haastetta. Toki polttariryhmissä on ollut miesryhmiä aiemmin mutta kusseille heitä ei vielä miellä ollut aiemmin eksynyt.

 

Haaste siis julkaistiin helmikuussa ja haasteteksti oli seuraava:

”Suomi täyttää 100 vuotta ja Koko Suomi tanssii -haasteen koreografiat valloittavat ilokseni maatamme! Kehittelin tämän innoittamana oman haasteeni miehille!

Haastan joukon miehiä harjoittelemaan tankotanssia yhden 6 kerran kurssin ajan. Harjoituksien ajankohdat sovitaan ryhmän kanssa erikseen. Harjoitukset ovat haasteeseen vastaajille ilmaiset! Sitoudut vain saapumaan sovittuihin harjoituksiin Kangasalle.

Olitpa sitten rakennusmies, jääkiekkoilija, muusikko, palomies, insinööri, toimitusjohtaja, sohvaperuna tai mitä tahansa muuta niin tämä on sinulle! Tavoitteena on koota ryhmä eri lähtökohdista tulevista tosimiehistä. Kaikkia yhdistävä tekijä on valmius ottaa haaste vastaan ja kokeilla uutta lajia!

Haaste… toteutetaan kevään 2017 aikana erikseen sovittuina aikoina! Haaste sopii kaikille 18-100 vuotiaille!

Uskallatko ottaa haasteen vastaan?

Ilmoittaudu 1.3.2017 mennessä sähköpostilla osoitteeseen piagrina@gmail.com.

www.piagrina.fi

Tosimiehet Tanssii!

”Haasteen ideana on todistaa että tosimieskin voi tanssia. Tankotanssi on voimaa ja kehonhallintaa sekä kehittävä että vaativa laji! Se sopii siis täydellisesti ”tosimies ei tanssi”- ajatusmaailman murtamiseen. Poikien sekä miestanssijoiden kokema syrjintä ja kiusaaminen on monesti saanut sydämeni murtumaan kuunnellessani oppilaitteni tarinoita.. Jotain muutakin minun on nyt aika tehdä tsemppauksen lisäksi. Moni tanssiva poika lopettaa harrastuksen teini-iässä kiusaamisen taannuttamana. Osa ei koskaan edes aloita vaikka haluaisi, koska tanssiminen on muka vain tyttöjen laji…”

 

Miten haaste lopulta onnistui?

Haasteeseen ilmoittautui 7 rohkeaa miestä joista lopulta 5 on käynyt harjoituksissa aktiivisesti. Kuuden kerran kurssi toteutettiin omasta puolestani täysin vapaaehtoisesti. Osallistuminen oli ilmaista ja vapaaehtoista. Pyrimme aina doodle -kyselyillä sopimaan harjoitukset ja löytämään koko porukalle sopivan ajan jokaiselle treenikerralle. Jokainen tuosta viiden poppoosta oli täysin erilaisista lähtökohdista ja osoittivat jo ensimmäisestä kerrasta lähtien, että heistä tulee tämän kurssin aikana hurjan hyviä! Eikä ihme, maailmalla hurjimpia temppuja tekevät tankotanssijat ovat nimenomaan miehiä. Suurin osa on venäläisiä varsinkin top 5 rangissa vuonna 2016 mutta kyllä joukkoon mahtuu muidenkin maiden edustajia. Tavoitteeksi saada Suomi listoille viimeistään vuonna 2020! Miehiä ja poikia kun edelleen on lajin parissa hurjan vähän ja se oli osa syy miksi tanssihaasteeni lajiksi valikoitui tankotanssi. Lajin historia on kiinalaisessa tolpassa ja sirkuksessa missä lajia tekivät alun perin nimenomaan miehet. Sen jälkeen tanko rantautui yökerhoihin naisen toimesta ja sieltä ollaan kuljettu tähän päivään jolloin tankotanssista on tullut koko kansan tanssi/urheilulaji! Samaan pyrin ruoskien kanssa mitä se jo maailmalla on mutta suomessa cowboy kulttuurin puuttuessa tämän lajin ymmärrys tänä päivänä tarvitsee vähän enemmän töitä.

Ryhmä on nyt treenannut 5 kertaa ja täytyy sanoa, että sinnikkäämpiä ja ahkerampia treenaajia en ole tavannut! Vaikka liikkeet kuinka sattuvat ja voimat loppuisi niin nämä kyllä tekevät viimeiseen asti. Tässä näkyy kyllä sitä kuuluisaa suomalaisen miehen sisua, jos missä! Olen ollut miehistä hurjan ylpeä ja moni sanoikin voima liikkeitä harjoitellessamme, että tämä on kyllä kaukana tankotanssista. Siltähän se tosiaan tuntuu koska liikkeet oikeasti ovat hyvin fyysisiä ja varmasti jokainen jolle joku tuttava on uskaltautunut sanomaan, ettei tanssi ole mitään urheilua niin on tehnyt mieli sanoa suorat sanat. Seuraavalla kerralla haasta se kaveri tankotanssitunnille kokeilemaan ja kysy sitten uudelleen mitä mieltä se on tanssista. Sama harhaluulo sopii jokaiseen tanssilajiin. Epäilijät kokeilemaan vain rohkeasti. Eihän sitä muuten voi tietää. Tämän takia itse kokeilen kaikkia lajeja mikä vain on mahdollista että osaisi vähän ymmärtää toisen harrastamaa lajia vaikka siitä ei omaa harrastusta tulisikaan.

Miehet myös totesivat että tämähän on oikeasti ollut ihan hauskaa ja mitäs me nyt sit tehdään kun tämä loppuu!? Olenkin luvannut että jos kävijöitä riittää niin miestenryhmä perustetaan ihan viikoittaiseksi tunniksi jonne otetaan ilomielin mukaan uusiakin kasvoja. Kokeilutunneille yksin tai porukalla ovat myös kaikki tervetulleita! Tunsit sitten olevasi tosimies tai et, oman elämän tosimies olet aina! Varsinkin jos olet valmis  kokeilemaan ja haastamaan itsesi! 🙂

Haaste onnistui yli odotusten ja toivon ettei mun tarvitse ihan kokonaan luopua tästä huikeesta treeniporukasta! Ja siis kaikki mun oppilaat on mulle tärkeitä ja olen ylpeä ihan jokaisesta yksilöstä mutta tämän haasteen myötä nyt hypetettiin haasteporukkaa! 🙂

Mahtavaa Kevättä kaikille

-Piia-